סנובורד הוא ספורט שצובר פופולריות רבה בשנים האחרונות וישראלים רבים מתעניינים בו. מכיוון שבארץ ישראל מזג האוויר הוא חם ואנו לא זוכים לשלג רב - יש המון מידע לוקה בחסר. סיפקנו לכם מדריך סנובורד למתחילים עבור כל ישראלי שמעוניין להתחיל ללמוד סנובורד ולא יודע מאיפה להתחיל.
סנובורדינג הוא הספורט של גולשי הסנובורד והוא אחד מענפי הספורט החדשים ביותר. בשנות ה60-70 המציאו את הסנובורד הראשון שנקרא "Snurfer" שלמעשה הוא היה חיבור של 2 מגלשי סקי ביחד וחבל שקשור לסופו אשר ניתן לאחוז בו ולשלוט בו. בשנת 1977 הוקמה חברת Burton - אשר המציאה את הסנובורד בתצורה המוכרת לנו היום. בארטון לימים הפכה להיות אחת החברות המצליחות ביותר בתחום ביגוד הסקי וציוד סנובורד. בשנת 1994 הסנובורדינג הפך לספורט אולימפי רשמית בתחרויות החורף, עד שנה זו הוא ספורט זה היה מוכר בתור ספור מסוכן אשר אין לגלוש בו באתרי הגלישה השונים. כיום הסנובורדינג הוא תחום גדול מאוד , עם קהילה גדולה וסגנונות שונים. למעשה כמחצית מגולשי השלג החדשים בישראל לומדים סנובורד.
הסנובורד נועד לייצר חוויה דומה לסקייטבורד וגלישת גלים. בדומה לתחום אלו הסנובורד בנוי מקרש (Board) שהגולש מעוניין לעמוד עליו תוך כדי החלקה על השלג מבלי לאבד את היציבות. בשונה מהתחומים הללו, בסנובורד יש לנו קשירות(ביינדינגס - Bindings) אשר נועדו להחזיק את כפות הרגליים שלא יזוזו ממקומם על הבורד. הביינדינגס הם חלק קשיח, אשר מוברג אל הסנובורד וכוללות רצועות, אשר מהדקות את הרגליים אל הביינדינגס. כיום נוצרו דגמים של ביינדינגס אשר לא כוללות רצועות(למשל Flow, Step On), אלא כוללות מנגנון שנועל את הרגל בעת דריכה על הביינדינגס וכוללות מנגנון שחרור באמצעות משיכה/לחיצה. על מנת לשלוט בסנובורד בצורה טובה יש נעלי סנובורד מיוחדות אשר הן יותר קשיחות וגדולות מנעליים רגילות.
סנובורדינג הוא ספורט אקסטרים. המשמעות היא שהוא כולל בתוכו סיכון גבוה, אדרנלין ודרישות פיזיות גבוהות. מעבר לכך הסנובורדינג כולל בתוכו תנאי מזג אוויר קיצוניים, דורש יכולות מיוחדות עבור תנאים מסוימים וכמובן ציוד מיוחד. למעשה סנובורדינג ידוע בתור ספורט פציע במיוחד.
לרבים מהמתחילים יש חששות רבות בנוגע לפציעות בתחום הזה. וזה נכון! סנובורדינג הוא ספורט מסוכן. אבל - אפשר לעשות אותו בצורה בטוחה. נאספו סטטיסטיקות פציעות של גולשים וגילו מסקנות מעניינות מאוד.
ב70% מהפציעות והתאונות, הסיבה לפציעה הייתה - הציוד של הגולש לא היה תואם. בתחום הסקי והסנובורד חשוב מאוד לבצע התאמות מדויקות. הבדלים קטנים יכולים לעשות שינויים משמעותיים ולגרום לפציעות חמורות. בשאר ה30% הנותרים, הרוב המוחלט נובעים מהסיבות הבאות:
ניסיון לבצע פעולה חדשה ומסוכנת ללא הדרכה
חוסר תשומת לב לתנאי שטח(מזג אוויר/שלג) - מסוכנים, זרים לגולש, או זלזול
ניסיון לקפוץ כמה רמות למעלה - "לקפוץ למים העמוקים"
פחד שהשתלט על הגולש וגרם לאינסטיקנט לא טוב
ניסיון לעלות לרמה הבאה בסוף היום או בסוף החופשה כשהגוף העייף ותנאי השטח משתנים
הדרכתי בעונה האחרונה אינספור קבוצות ברמות שונות ובגילאים שונים והמסקנה היא חד משמעית - ניתן לגלוש סנובורד מבלי להיפצע! נדרשת כאן בגרות ואחריות רבה של הגולש יחד עם הדרכה מתאימה. הדבר החשוב ביותר לשים לב אליו הוא הציוד, זה הסיכון הגדול ביותר עבורכם.
בשונה מסקי, בסנובורד כיוון הגלישה הוא לצד. זה די דומה להבדל בין רולרבליידס/סקייטים/מחליקיים לבין סקייטבורד/גלשן גלים/וייקבורד. כשאנחנו גולשים על הצד נשאלת השאלה - לאיזה צד אני גולש? לכיוון ימין? או לכיוון שמאל? או במילים אחרות איזה רגל קדימה בסנובורד? גולש עם רגל שמאל קדימה יכונה Regular לעומת גולש עם רגל ימין קדימה יכונה Goofy. מתחילים מתעסקים בשאלה הזו זמן רב, על אף שהיא לא דבר מהותי במיוחד. המחשבה היא שיש להחלטה הזו משקל כבד אך אין יתרון לצד אחד על פני צד אחר ועם הניסיון בעתיד אתם תלמדו לעשות את הפעולות ל2 הכיוונים.
ובכל זאת, זה החלטה שצריך לקבל - אז הנה הדרך שלכם לדעת מה הרגל הקדמית שלכם:
במידה ויצא לכם לעשות ספורט דומה (גלישת גלים/סקייטבורד/וייקבורד וכד') כבר יש לכם רגל קדמית בענף ספורט הזה - פשוט השתמשו באותה הרגל. הסיבה לכך היא שהגוף שלכם כבר התרגל לעמוד בצורה הזו, הבין כיצד להתייצב בצורה הזו וזה יתן לכם אינטואיציה רבה יותר בעת למידת הסנובורד. לגולשים בענפים מקבילים יש את היתרון הגדול ביותר והלמידה שלהם תהיה משמעותית מהירה יותר.
במידה ולא זכיתם להנות מענפי ספורט אחרים - רוצו במהירות ומבלי לחשוב - החליקו על הצד כאשר רגל אחד מקדימה ורגל אחת מאחורה. ברכותיי - מצאתם את הרגל הקדמית והאחורית שלכם. יש עוד מבחן שניתן לעשות והוא לעמוד ישר עם 2 רגליים מקבילות ולקבל מאחורה דחיפה בהפתעה מחבר - רגל אחת תשמש אתכם בשביל לעצור את הדחיפה - היא הרגל הקדמית.
אם עדיין אתם לא סגורים - במידה ואתם ימניים - קחו את רגל ימין אחורה. שמאליים - רגל שמאל אחורה.
אם עדיין אתם לא סגורים על עצמכם - כנראה זה ממש ממש לא משנה עבורכם ופשוט תבחור להיות Regular.
איך מתחילים לגלוש סנובורד?
ראשית כל - מומלץ במיוחד לקחת הדרכה ולא סתם הדרכה, אלא אחת כזו שקיבלתם המלצות חמות במיוחד. מדריך סנובורד למתחילים ידע לייצר לכם בסיס חזק של גלישה שיעזור לכם המון בהמשך הדרך. הדרכות עולות לא מעט כסף ובמקרה זה מגיע לכם לקבל הדרכה ברמה גבוהה, עם מדריך שיעשה את המקסימום עבורכם. אל תנסו לחפש הדרכות זולות - לקבל הטעייה יכול להיות מחיר כבד יותר מאשר לא ללכת להדרכה כלל. חפשו הדרכה מקצועית עם מחיר הוגן. בהדרכה אתם תעברו שיעור של שעתיים בכל יום.
כבר בהדרכה הראשונה אתם צפויים להתחיל לגלוש במדרון מתון. אתם תילמדו כיצד מחזיקים את הבורד, ממה להיזהר, אילו פעולות לא עושים, איך שולטים על הסנובורד עם רגל אחת מחוברת ואיך שולטים על הסנובורד עם 2 רגליים מחוברות.
בשיעור השני אתם תלמדו במדרון תלול - כיצד עוצרים, איך שולטים על המהירות וכיצד לנווט במדרון(להגיע ממקום א' במדרון למקום ב'). כל זאת עם הפנים להר(על האצבעות) ועם הפנים לכיוון הירידה(על העקבים)
בשיעור השלישי אתם תלמדו כיצד לבצע "סללום" - כלומר לחבר את שיעור 2 ולבצע מעברים נקיים בין גלישה על העקבים לגלישה על האצבעות. בסוף השיעור תלמדו כיצד עולים על רכבל ומשם יש לכם את כלל הכלים הנדרשים על מנת לגלוש בצורה עצמאית.
קצב זה הוא אפשרי רק בהינתן ציוד מתאים והדרכה מתאימה.
לעיתים רחוקות ובעיקר בקרב גולשי גלים וסקייטבורד - ניתן לקצר את השיעורים האלה ליומיים ולעיתים מאוד רחוקות גם ליום אחד. לעיתים קרובות נדרש עוד זמן מהמדריך בסוף השיעור כדי לסגור את החומר הנלמד. ייתכן גם במקרה של ילדים ואנשים מבוגרים או לא ספורטיבים שנדרשת הדרכה של 4 ימים על מנת להגיע ליעד.
מי שמעוניין בהדרכות נוספות באותו שבוע הראשון יזכה ללמוד כבר תרגילי פריסטייל, קפיצות ברמפות וטכניקות גלישה מתקדמות יותר למסלולים תלולים יותר.
האם אפשר ללמוד סנובורד דרך סרטונים ביוטיוב?
יוטיוב הוא כלי מצוין ללמידה ויש שלל סרטונים ברחבי האינטרנט - אבל הוא לחלוטין לא מחליף הדרכה! הסרטונים באינטרנט לא יודעים לתקן אתכם, לשים לב לבעיות חמורות, לא מסבירים לכם על תנאי השטח ודברים שצריך להיזהר מהם והרבה פעמים לא מקיפים מספיק. יוטיוב הוא כלי עזר מעולה אבל הדרכות הם הדבר האמיתי שיעזור לכם בצורה בטוחה יותר ומהירה יותר ליעד שלכם. זיכרו שגם לאלופי העולם הספורטיבים יש מאמן אשר מדריך אותם. השתמשו ביוטיוב בשביל להבין יותר טוב דברים שלא היו ברורים לכם. ניתן לראות הדגמה ביוטיוב כיצד נראה הדרכה של השיעור הראשון בסנובורד: https://www.youtube.com/watch?v=OsbpD8BN10k&t=16s
האם יש לי איך ללמוד סנובורד לפני החופשה?
תתפלאו אבל יש! בארץ יש מקום שנקרא סקימולטור אשר מבצעה סילומטור לגלישה וכולל מתקן שניתן ללמוד עליו את הבסיס של הגלישה. הוא לחלוטין יכול לעזור לכם לקבל אינטואיציה בנוגע לגלישה. רק קחו בחשבון שהוא לא תחליף להדרכה על ההר! הוא רק ישפר את קצב הלימוד שלכם.
סגרתי חופשה פעם ראשונה - אילו טיפים מומלצים עבורי?
ראשית קרא את המדריך לחופשת סקי הראשונה שיעזור לך בסגירת החופשה. הבינו מה הדבר הכי חשוב לגולשי סנובורד. במידה וחשוב לכם מחירים זולים - נסו לבדוק כיצד לחסוך כסף בחופשת סקי. בידקו שיש לכם את כל הציוד הנדרש(מדריך באתר בקרוב). בחרתם אתר, תאריכים, הכנתם לכם את הציוד. בידקו את מזג האוויר שבוע לפני הטיסה והערכו בהתאם מבחינת ביגוד. ופנו אלינו באחד מערוצי התקשורת ונסייע לכם בהדרכות, ציוד ובכל נושא בנוגע לחופשה שלכם. הייעוץ הוא בחינם!