יש אינספור סנובורדים שונים שניתן להשכיר או לקנות. אבל איזה סנובורד הכי כדאי לי? ואיך אני בודק שהוא טוב לי? ההתאמה תשפיע משמעותית על הביצועים והיכולות שלכם על השלג. ואנחנו כאן כדי לעזור לכם איך לבחור סנובורד באופן המיטבי.
![אדם עומד על סנובורד](https://static.wixstatic.com/media/2388e7_70b58fa447bc4bbc9f950c91a341d962~mv2.jpg/v1/fill/w_147,h_196,al_c,q_80,usm_0.66_1.00_0.01,blur_2,enc_auto/2388e7_70b58fa447bc4bbc9f950c91a341d962~mv2.jpg)
אני זוכר כשהתלבטתי איזה סנובורד לקנות, לא הצלחתי למצוא תשובה ברורה עם האנשים שהתייעצתי איתם. גם הטובים והמנוסים לא הצליחו לעזור לי ולהסביר לי איזה סנובורד כדאי לי לקחת. כל אחד אמר דברים שונים ויותר בילבלו אותי מאשר עזרו לי. בסופו של דבר מה שעשיתי, השכרתי בכל פעם סנובורד ל3-4 ימים כדי להבין את ההרגשה השונה בין כל סוג וסוג. בתקופה הזו הרגשתי מה הדברים החשובים יותר ואילו פחות. בכך, גיבשתי שיטה שתעזור לכם להבין איך לבחור את הסנובורד שהכי מתאים לכם. איך לבחור את הסנובורד זה לא תהליך כל כך פשוט, אבל ניסיתי לתמצת אותו לחלקים העיקריים והחשובים ביותר.
לפני שאנחנו מתאימים את הסנובורד, מומלץ לקרוא את המדריך החשוב ביותר לגולשי סנובורד שיעשה לכם סדר בעולמות הסנובורד.
מה הבורד הכי טוב?
ראשית נתחיל מהעובדה הבסיסית - אין כזה דבר בורד שעושה הכל הכי טוב ומתאים לכל דבר אפשרי. ברגע שתצאו מנקודת ההנחה הזאת, אתם תוכלו למצוא את הבורד שהכי מתאים לכם. לכל בורד יש יתרונות וחסרונות - חלקם יותר למתחילים, חלקם יותר מתאימים לתנאי שלג מסוימים ואחרים בכלל נועדו למהירויות ולתחרויות. ככל שאנחנו רוצים שהסנובורד יהיה טוב יותר במשהו ספציפי, אנחנו מוותרים על משהו אחר. שנית, יש בורדים טובים יותר במשימות מסוימות מאשר בורדים אחרים כמעט בכל הפרמטרים. לרוב הפער בין סוגי בורדים כאלו יהיה המחיר.
מונחים בסיסים בסנובורד
לבורד יש 4 חלקים עיקריים - זנב (Tail), אף (Nose) , סכין האצבעות (Toe Side Edge) וסכין העקבים (Heel Side Edge). האף הוא החלק הקדמי של הבורד, הוא מייצג את כיוון הגלישה ובהתאמה הזנב הוא החלק האחורי. עבור מתחילים כדי למנוע טעויות רבות מתמקדים בכיוון גלישה אחד לכיוון האף. גולשים מנוסים יותר גולשים גם לכיוון הזנב. שליטה על הסנובורד מתבצעת על ידי הרמת קצות האצבעות של הרגליים והישענות על העקבים או הרמת העקבים והישענות על קצות האצבעות. בצורה הזאת אנו נועצים את אחד מהסכינים בשלג ומייצרים התנגדות לירידה שנועדה לשלוט במהירות שלנו.
![מבנה הסנובורד](https://static.wixstatic.com/media/2388e7_e070bfe1d2c04a2fbb6d97c2a802bac9~mv2.png/v1/fill/w_49,h_33,al_c,q_85,usm_0.66_1.00_0.01,blur_2,enc_auto/2388e7_e070bfe1d2c04a2fbb6d97c2a802bac9~mv2.png)
כאשר אנחנו גולשים על ההר אנחנו תמיד נישען על הEdge שנמצא גבוה יותר על ההר באותו הרגע. במידה והסנובורד שלנו מופנה לכיוון הירידה לחלוטין אנחנו יכולים לבחור על איזה Edge להישען או "להישאר שטוח" כלומר לא להישען על אף Edge. עבור מתחילים להפנות את הבורד לכיוון הירידה לחלוטין זו פעולה מסוכנת ויש לצמצם אותה לזמן הנמוך ביותר האפשרי. תופעה נפוצה שקיימת אצל גולשים מתחילים(אבל לפעמים גם למנוסים) היא לחטוף Edge או באנגלית Catch an edge. בעצם מדובר בנפילה, הכואבת ביותר, שנובעת מבלבול בעת לחץ. המצב קורה כאשר התבלבלנו ונשענו על הסכין הנמוכה יותר באותו הרגע. זה יוצר נעיצה של הסכין ובולם את כל המומנטום של המהירות של הסנובורד. מכיוון שהיה לנו מהירות והסנובורד נעצר באופן מיידי - עפנו למטה בבת אחת. די דומה לנסיעה ברכב ושאנחנו לוחצים על הברקס בעוצמה חזקה. מוזמנים לצפות בסרטון מצוין של Ed Shreds שמראה המון דוגמאות של חטיפת Edge.
אחרי שהבנו את העובדות האלה המטרה שלנו היא למצוא את הסנובורד שתואם לדברים שאנחנו מצפים ממנו מבחינת היכולות שלו. ככל שנרצה מגוון רחב יותר, בהתאמה גבוהה יותר, כך גם המחיר יהיה בהתאם. כמעט לכל סנובורדר יהיה מספר בורדים שנועדו לענות על צרכים שונים של הגולש. בוא נצלול ונבין את עולם הסנובורד קצת יותר לעומק עם הדברים החשובים ביותר שישפיעו על סוג הבורד. הבנת הסנובורד ברמה הבסיסית תלויה ב3 פרמטרים: צורה, רמת גמישות, סימטריה.
צורה/פרופיל הסנובורד
צורות הסנובורד הנפוצות:
קאמבר
רוקר
שטוח
היברידי
הצורה של הבורד משפיעה על כמות האנרגיה שנדרש לבצע על מנת לקפוץ, להסתובב, לבצע טריקים וגם לגלוש. היא משפיעה על היציבות, השליטה ולכל אחת מהצורות יש יתרונות וחסרונות. כדי להבין מה הצורה של הבורד ניתן להניח אותו על הרצפה או על שולחן ישר ולהסתכל מלמטה אילו נקודות נוגעות בקרקע:
קאמבר - צורה זו היא הצורה הקמורה של הבורד. יש בה 2 נקודות שפוגשות את הקרקע, אחת ליד הזנב של הבורד ואחת ליד האף של הבורד. קאמבר הוא הצורה המסורתיתי של סנובורד. באמצעות הצורה הזו מקבלים גובה גבוה יותר בעת קפיצות, אחיזה טובה יותר של הסכינים בשלג בגלישת Carving ויש בהם המון יציבות ושליטה. צורת הקאמבר יכולה להיות מאוד מאוד עדינה או מאוד גסה, ניתן להבין זאת ע"י הסתכלות על מרכז הבורד ולראות כמה גבוה הוא עולה מעל הקרקע. החסרונות של בורד קאמבר הוא שקל ליפול בו (לקבל Edge) ושקשה לגלוש בשלג רך איתו כי קשה להרים את האף של הבורד.
שטוח - הבורדים האלה מאוד דומים לקאמבר. ההבדל ביניהם הוא שכמעט כל הבורד נמצא על הקרקע ורק קצוות הבורד(אף וזנב) עולים מעל הקרקע. עם סוגי בורדים כאלה יותר קשה לקבל גובה בקפיצה, אבל הם מעט קלים יותר לגלישה בשלב רך מאשר הקאמבר.
רוקר - לפעמים גם נקרא קאמבר הפוך. מדובר בנקודת מגע אחת עם הקרקע במרכז הבורד ושאר הבורד באוויר, מה שיוצר צורה של בננה. בורדים מהסוג הזה הם טובים מאוד למתחילים כי הסיכוי נמוך יותר לקבל Edge איתם בעקבות העובדה שחלק קטן יותר מהסכין פוגע בשלג. עם הבורדים האלה קל מאוד להרים את הזנב ואת האף של הבורד והם טובים לגלישה בפאודר ולתרגילי Buttering. מכיוון שבבורדים האלה יש רק נקודת אחיזה אחת, הם נוטים להיות לא יציבים במהירויות גבוהות, בתנאי שלג קשה וקרח. בעקבות החסרונות המשמעותיים שלהם החליטו לייצר בורדים היברידים.
היברידי - בורדים היברידים נועדו לשלב בין העולמות של הרוקר והקאמבר והם קיימים בהמון צורות שונות ומגוונות. בורדים מהסוג הזה לרוב יהיו מוגדרים All Mountain Board - כלומר בורדים שמתאימים לכל תנאי ההר. חלקם יתאימו למתחילים יותר וחלקם יהיו לגולשים מנוסים יותר. לבורדים ההיברידים יהיה לרוב מחיר יקר יותר. יהיה תמיד "מחיר" כאשר נשווה בורד היברידי ללא היברידי אך מכיוון שאנשים אוהבים לעשות מגוון דברים על השלג עם אותו הבורד, הם צוברים פופולריות רבה בקרב הגולשים. יש אינספור צורות לבורדים ההיברידים אשר בסוף ניתן לשלוף היכן יהיה קימור, היכן יהיה קיעור והיכן יהיה שטוח וכמה קיצוני זה יהיה.
גמישות הסנובורד
בורדים מתחלקים לרמות גמישות שונות על בסיס דחיסות החומר שממנה יצרו את הסנובורד. הגמישות אומרת כמה קל או קשה לכופף את הסנובורד. רמת הגמישות נמדדת במספר מ1 עד 10, כאשר 1 זה מאוד גמיש ו10 זה מאוד קשיח ולא גמיש.
עם בורד קשיח קל יותר לעשות טעויות וליפול, נדרשת יותר אנרגיה מהגוף על מנת להשפיע על הבורד. מצד שני ניתן להגיע למהירות גבוהות יותר, מקבלים יציבות גבוהה יותר וניתן להיות מדויקים יותר. בבורד גמיש ההפך הוא הנכון - נדרש פחות אנרגיה מהגוף על מנת להשפיע על הבורד, מרווח הטעות הוא גבוה, צריך פחות דיוק כדי להצליח את הפעולה שאנחנו מעוניינים לבצע. מכאן ניתן להבין שקל יותר ללמוד דברים חדשים על בורד גמיש מאשר על בורד קשיח. באופן כללי הגישה היא: עבור מתחילים - בורדים גמישים בלבד, ככל שמתקדמים ברמה יותר ויותר, אפשר לגלוש על בורדים קשיחים יותר אבל לא תמיד רוצים, מכיוון שאנחנו עלולים לוותר על יכולות מסוימות(או להפוך אותם למשמעותית הרבה יותר קשות).
למי שמרגיש חששות מההתחלה של הסנובורד, הייתי ממליץ לקחת בורד עם גמישות 1-2, לאלה עם הביטחון הגבוה או ניסיון קודם בתחומים דומים(גלישה, סקייט וכד'), הייתי ממליץ לקחת בורד עם רמת גמישות של 3-4 לפעם הראשונה. החל מהחופשה השניה, כשיודעים כבר לגלוש מסלולים כחולים בביטחון, מומלץ לקחת בורד עם רמת קשיחות 3-5 לצרכי גלישה כללית בכל תנאי ההר ובהמשך אפילו 6-7 לאלה שכבר מרגישים ביטחון רב במסלולים השונים על ההר.
סימטריה
סימטריה זהה - true twin
סימטריה זהה כיוונית - Directional twin
סימטריה כיוונית - Directional
אנחנו מסתכלים על החצי הראשון של הבורד ובוחנים האם הוא זהה לחצי השני שלו. True Twin אומר שהבורד זהה לחלוטין לשני הצדדים.
![True Twin Board - סנובורד סימטריה זהה](https://static.wixstatic.com/media/2388e7_f65fb55380e147d8ac763ad9451dea98~mv2.webp/v1/fill/w_147,h_35,al_c,q_80,usm_0.66_1.00_0.01,blur_2,enc_auto/2388e7_f65fb55380e147d8ac763ad9451dea98~mv2.webp)
בורד Directional אומר שיש שוני בין צד אחד של הבורד לצד השני שלו ושיש כיוון מועדף לגלישה. הבורדים האלה בדרך כלל נועדו לטובת גלישה על הסכינים(Carving) וגלישה בשלג רך (Powder) וגם עוד סגנונות של גלישה אגרסיבית יותר(קפיצות ענק, צוקים וכד').
![Directional Snowboard - סנובורד כיווני](https://static.wixstatic.com/media/2388e7_3db8c59e99af4e2f8d43df780a9432f4~mv2.webp/v1/fill/w_147,h_35,al_c,q_80,usm_0.66_1.00_0.01,blur_2,enc_auto/2388e7_3db8c59e99af4e2f8d43df780a9432f4~mv2.webp)
הסוג השלישי הוא Directional Twin. בורדים אלו הם זהים ל2 הכיוונים מבחינת הצורה של הבורד אבל החורים שמבריגים אליהם את הBindings ממוקמים יותר לכיוון הTail. בורדים אלה מנסים לתת פתרונות לגלישה בכל תנאי ההר על בסיס שינוי המיקום של הביינדינגס על הבורד. כלומר אמנם הבורד סימטרי ל2 הצדדים אך כאשר אני אעמוד עליו יהיה צד אחד שארוך יותר מהצד השני(הNose ארוך מהTail). עבור מתחילים מומלץ לקחת בורד שהוא True Twin, יש גם דגמים ספציפים של Directional Twin שיהיו טובים. הרוב המוחלט של דגמי הDirectional נועדו לשימושים יותר ספציפיים.
![Directional Twin Board - סנובורד זהה כיווני](https://static.wixstatic.com/media/2388e7_024cc2a1e94045bf824a4b5655b961eb~mv2.webp/v1/fill/w_147,h_35,al_c,q_80,usm_0.66_1.00_0.01,blur_2,enc_auto/2388e7_024cc2a1e94045bf824a4b5655b961eb~mv2.webp)
אז איך יודעים איזה בורד כדאי לי?
הפרמטר החשוב ביותר הוא הגמישות, הצורה ורק בסוף הסימטריה.
עבור מתחילים - רוב הבורדים הגמישים(1-4) יהיו טובים למתחילים. זה הדבר הכי חשוב שצריך לבדוק ועם כל השאר עוד ניתן להסתדר במידה ויש חוסר התאמה. הסיבה לכך שצריך בורד גמיש היא ממספר סיבות:
בורדים גמישים יותר סלחניים ויהיו פחות נפילות
שאר הציוד שלנו הוא לא מותאם לגלישה על בורדים קשיחים יותר. גם גולש מנוסה יתקשה לגלוש על בורד קשיח עם נעליים וביינדינגס מתחילים
אחרי שבדקנו את הגמישות, יש לבחון את פרופיל הבורד. בורד היברידי או רוקר יהיו המומלצים ביותר(גם אחרים זה אפשרי אך פחות עדיף). יש כאן קושי מסוים כי קיימים המון סוגי בורדים היברידים. הקו המנחה הכללי הוא כמה נקודות אחיזה יש לכם עם הקרקע. נסו לשאוף לכמה שפחות נקודות אחיזה, כלומר מרכז הבורד יגע בשלג ושאר הסנובורד נמצא באוויר. במידה ואין ברירה ויש לנו רק קאמבר לקחת, קחו בורד שהקאמבר שלו יחסית נמוך ולא מאוד גבוה. הסימטריה היא הכי פחות משמעותית מבין 3 הפרמטרים, אבל במידה ואתם רוצים את המתאים ביותר ניתן גם כאן לדייק את הבחירה. יש כאן שיקול דעת בהתאם לתנאי השלג: במידה וירד הרבה שלג(בדגש על הרבה) בימים האחרונים, השלג יהיה רך וקיימת עדיפות לבורד שהוא Directional, או Directional Twin. הסיבה היא שמכיוון שמרכז הכובד שלנו יהיה יותר קרוב לזנב, יהיה קל יותר להישען אחורה ולהרים את האף של הבורד במהלך הגלישה. בתנאי גלישה של שלך רך הדבר חשוב מאוד כדי למנוע מהבורד להיתקע בשלג ושאנחנו ניפול(מעולמות הגלישה במים נקרא "להתחרטם"). בכל מקרה אחר, עדיף לקחת בורד Twin מכיוון שהוא יתאים לרוב האנשים ולרוב התנאים וסגנונות הגלישה.
עבור מתקדמים - מומלץ להתייעץ עם איש מקצוע שיעזור לכם להחליט הכי טוב איזה בורד הכי כדאי. באופן כללי, מומלץ לגבש סגנון גלישה ולקנות בורד שיתאים לסגנון גלישה שלכם. אני אישית מאוד אוהב פריסטייל אבל אוהב לגלוש בכל תנאי ההר ולכן יש לי סנובורד All Mountain שאני יכול לעשות איתו הכל. איתו אני גם טס לחו"ל ואיתו אני מתחיל לגלוש בתחילת היום במצבים שאני לא בטוח מה יהיו תנאי מזג האוויר. בנוסף, יש לי סנובורד לפריסטייל, שבמצבים בהם אני יודע שאין גלישת פאודר, הפארק פתוח והתנאים מאפשרים - אני אקח אותו ואגלוש בפארק.
![פרופילי סנובורד](https://static.wixstatic.com/media/2388e7_faaddf0b1b7b46f2ac5a393acb06305c~mv2.png/v1/fill/w_113,h_128,al_c,q_85,usm_0.66_1.00_0.01,blur_2,enc_auto/2388e7_faaddf0b1b7b46f2ac5a393acb06305c~mv2.png)
איך לדעת שהבורד במידה הנכונה?
הבורד צריך להיות בגודל המתאים לגולש כדי שיצליח לבצע את התנועות בצורה נכונה. בורד בגודל לא מתאים יפגע ביכולות הגולש בצורה משמעותית ויש לתת לזה קשב רב. לרוב הבורדים יש נתוני יצרן באתר שלהם, אשר ניתן לבדוק התאמה של אורך הבורד לפי הגובה והמשקל של הגולש ועוד שלל פרמטרים נוספים(מידת נעליים וכד'). על כל הפרמטרים להתאים בצורה טובה כדי שלא יהיו בעיות במהלך הגלישה. במידה ואין לנו גישה לנתונים האלה, או שאנחנו רוצים לוודא את הדברים בעצמינו, ניתן לעשות את הדברים הבאים:
אורך מתאים של הבורד - כאשר אנחנו מעמידים את הסנובורד לידנו - הוא מגיע אלינו לאיזור הסנטר. במידה והסנובורד מגיע גבוה יותר מהאף או נמוך יותר מהכתף זה סימן טוב שהבורד לא במידה טובה. במידה ואתם אנשים ששוקלים יותר מהממוצע לגובה שלכם(שומן/שריר/עצם) תוסיפו עוד 3-4 ס"מ לאורך של הבורד שאתם צריכים(שיגיע לאיזור הפה). במידה ואתם שוקלים פחות מהממוצע תורידו 3-4 ס"מ. שינויי הכיוון בבורד מושפעים על ידי אורך הרגליים שלנו והמשקל של הגוף שלנו. סטיות קטנות גורמים לבזבוז אנרגיה רב יותר במהלך הגלישה.
רוחב הבורד - לבורדים יש רוחב שנועד ליציבות אך גם כדי שהרגל שלנו תוכל לעמוד עליו. חוסר התאמה יכול להוביל לפגיעה ביכולת לשנות כיוון במהלך הגלישה או למצב שבו הרגל נתקעת בשלג כשהיא גדולה מדי. שימו את נעלי הסנובורד מעל הבורד ובידקו האם הנעל יוצאת החוצה. בדקו האם הסנובורד רחב בצורה חריגה מהנעליים. הנעליים צריכות להיות על הסנובורד בצורה כזו שיש מעט מרווח בקצות הרגליים מקדימה ומאחורה.
רשימת חברות וסנובורדים נפוצים
ליב טק סקייט בננה - אחד הבורדים המומלצים להתחלה, גמיש בדיוק במידה המספקת, True Twin היברידי אשר מאפשר לכם לגלוש ברוב תנאי ההר. יציב מאוד, מתאים לשלבי הלמידה מכיוון שהוא מצוין לפניות ובנוסף הוא בורד פריסטייל מעולה. למנוסים יותר יהיה קצת קשה לגלוש איתו בפאודר והוא פחות יציב במהירויות גבוהות ובCarve.
בארטון - אחת החברות המוכרות ביותר בתחום הסנובורדים. כוללת כמה סנובורדים טובים ללמידה.
גנו - כנ"ל כמו ברטון
סלומון - כנ"ל כמו ברטון
בטליאון - חברה מוכרת מאוד עם מגוון רחב של סנובורדים גם למתחילים וגם למתקדמים.
ג'ונס - חברה מפורסמת עם בורדים לגולשים מתקדמים
האם כדאי לי לקנות סנובורד או להשכיר?
רבים שואלים האם כדאי לקנות סנובורד לפני החופשה. עבור מתחילים אני ממש ממליץ לא לקנות סנובורד! סנובורד דורש תחזוקה מעבר לעלות הגבוהה מאוד של הקנייה(לעשות שעווה לפני ואחרי, לקנות תיק). בנוסף נדרש לשנע אותו בטיסה שזה מעלה את מחירי הטיסות. יתרה מזאת - סנובורד למתחילים לא ישמש אתכם לימי גלישה רבים, שכן תאמצו לעצמכם סגנון גלישה ספציפי או שתעדיפו לעבור לבורד All Mountain. לכן, מומלץ כשמגיעים לחנויות השכרה, לדעת איזה סנובורד מתאים לכם ואיזה פחות. ומעבר למדריך זה, להיעזר באיש מקצוע שאתם סומכים עליו שימצא את הציוד הטוב בשבילכם מהחנות. תמיד תדעו שהמוכר בחנות הוא בעל אינטרס. היזהרו מהתאמות לא נכונות, הן עלולות לפגוע בהצלחה שלכם ויותר חשוב מכך - בבריאות שלכם.
לסיכום - צריך ידע על מנת להתאים את הבורד בצורה טובה. יש צורך בהתאמה מדויקת כדי לחוות הצלחה על השלג. חפשו בורד במידה המתאימה לכם. עבור מתחילים - בורד גמיש זה חובה, נסו למצוא בורד עם פרופיל וסימטריה מתאימה. עבור מתקדמים - עולם האפשרויות הוא גדול, החליטו מה המטרה שלכם וכך תוכלו למצוא את הבורד המתאים ביותר. לייעוץ נוסף בחינם מוזמנים לפנות אלינו בואטספ.