top of page

לגלוש בסקי או בסנובורד ולהישאר בחיים - להימנע מפציעה

גלישה בשלג היא אחד מענפי הספורט המסוכנים ביותר. האם ניתן לשמור על עצמנו בריאים ושלמים ללא פציעות? מסתבר שאפשר להגדיל את הסיכויים בהרבה.

פציעת סקי

הקדמה

סטטיסטיקת הפציעות בסקי ובסנובורד לא מזהירים. יחד עם העובדה שהספורט הזה הוא הדבר המהנה ביותר, הוא גם אחד מהדברים המסוכנים ביותר שתעשו ולכן מומלץ להיות זהירים. הייתי צריך לחוות על בשרי פציעה ושיקום ארוך כדי ללמוד את השיעור הזה. צריך להבין לפני הכל שפציעה עלולה להיות נוראית, היא עלולה להחזיר אתכם שנים אחורה במצב הגופני ולהפריע לכם בתפקוד היום יומי. פציעה עלולה למנוע ממכם לעשות את הדברים שאתם אוהבים ולגרום לכם לכאב ולסבל רב. מצד שני - אין אנו אמורים לפחד. ניתן לעשות דברים מסוכנים ולמזער את הסיכוי שניפצע ועוד מעט תבינו בדיוק איך. בדיוק כך, לאחר הפציעה שלי הצלחתי לעלות מספר רמות, לגלוש במקומות התלולים ביותר, לבצע סלטות ותרגילים מסוכנים שלרוב תראו רק בסרטונים ברשתות החברתיות - וכל זה ללא אף פציעה. את העקרונות אשר יישמתי בחופשה לימדתי ואני ממשיך ללמד את התלמידים שלי והם נשארו בחיים כדי לספר. אז איך עשיתי את זה? לפני הכל - מעט סטטיסטיקות.


סטטיסטיקות

גלישה היא ענף מסוכן ועל מנת להסביר את הסכנה אמחיש אותה באמצעות מספרים:

  • על כל 1,000 ימי גלישה יש 2-3 פציעות, כאשר היחס של הסנובורדים גדול ב30% מהסקיירים

  • 37.7% ממפציעות הסקי הן פציעות ברך ו20% מהן הן פגיעות ראש(זעזוע מוח וכד')

  • סיכון לפגיעות ראש יורד ב20%-60% למשתמשים בקסדה(על הראש כמובן)

  • עבור סנובורדרים 27.6% מהפציעות הן פציעות שורש כף היד לעומת 2.8% בסקי

  • עבור סקיירים 17.2% מהפציעות הן פציעות ברצועה הצולבת לעומת 1.7% בסנובורד

  • בכ70% ממקרי הפציעות של גולשים התגלה ציוד לא תואם של הגולש

  • כ67% מהפציעות היו נפילות וכ30% היו כתוצאה מהתנגשויות


למה חשוב ללמוד להימנע מפציעות?

סקי זה ספורט מסוכן ופציעות הן חלק מזה ואין מה לעשות לא? אז נכון, זה ספורט מסוכן, אבל הרבה פעמים אנשים ממעיטים בנזק שפציעות מייצרות. פציעה הרבה פעמים מגבילה אותנו בפעילויות היום יומיות שלנו, בספורט שאנחנו אוהבים לעשות, מונעת מאיתנו לעבוד בעבודה שלנו או אפילו גורמת לנו לנכות. פציעה עלולה להיות משהו שנסחוב כל החיים איתנו, אנחנו עלולים לעבור ניתוחים, צלקות, עם פלטינות וברגים.

פציעה עלולה להשבית אותנו לפרק זמן ארוך של עבודת שיקום לשריר או לעצם כדי לחזור לעשות פעולות בסיסיות כמו לפתוח בקבוק או לרדת במדרגות. לפציעות יש פוטנציאל לגרום נזק רב ואין להקל בהם ראש. גם בחיי היום יום אנחנו עלולים להיפצע - מפיגוע טרור, תאונת דרכים ואפילו סתם מירידה במדרגות. לכן, המטרה שלנו היא לעשות את הדברים שאנו אוהבים תוך צמצום מקסימלי של הסיכוי לפציעות.


כיצד להימנע מפציעות בסקי

ציוד מתאים

הסיבה העיקרית לפציעות היא ציוד לא תואם. חד משמעית. ציוד לא תואם מייצר חוסר שליטה אדיר. הוא מאמץ את השרירים בצורה משמעותית יותר, מעייף אותם ומגדיל את הסיכוי שלכם ליפול. קראו את המדריך לסנובורד המתחיל או המדריך לסקי המתחיל והתאימו את הציוד שלכם כראוי בדגש גדול על ציוד הגלישה עצמו אך לא רק! גם קסדה לא מתאימה, או גוגלס לא איכותיים, שגורמים לטשטוש בראייה, יגדילו את הסיכוי שלכם לפציעה. הקפדה על ציוד מתאים לא רק שתדאג לבטיחותכם, היא גם תיצור חוויה טובה יותר של שליטה גבוהה, התקדמות מהירה והנאה. גלישה הוא ספורט מאוד מדויק, כל ס"מ בו משמעותי ועל כן מומלץ לפנות למומחים בשביל התאמת הציוד, אל תשימו את הבטיחות שלכם בידיים של חובבנים.



חוסר תשומת לב לתנאי השטח

תנאי השטח הם דבר שמשתנה כל הזמן. עלינו ללמוד לקרוא את תנאי השטח ולהתאים את עצמינו אליו. הטבע חזק הרבה יותר מאיתנו ועלינו ללמוד כיצד להגיב אליו. זה אומר שאנו צריכים לשים לב ל:

  • מצב השלג - מה מצב השלג באותו היום? האם הוא רך או קשה? האם המדרון תלול או שלא? האם יש גבהות או שהוא ישר? האם הוא יבש או רטוב?

  • מצב מזג האוויר - האם יש שמש? צל? האם יש ערפל? האם קר מאוד? האם יש רוחות?

  • מצב נתיב הגלישה - האם עמוס באנשים בנתיב הגלישה שלי? האם אני יכול להסתכל למרחק? האם יש עוד אנשים שגולשים לאותו כיוון?

אנו נדרשים ללמוד את המצבים השונים האלה ולהבין כיצד להגיב להם. בכל פעם יש תנאים שונים ועלינו להאט את מהירותנו ולהבין כיצד יש להתנהג בתנאי השטח החדשים הללו.


רגש

אגו, פחד, עצבים. כל הדברים הללו מסוכנים מאוד לגלישה. תהיו חייבים לשלוט על עצמכם ברגעים האלה ולדעת את מקומכם. הרבה פעמים גולשים מנסים לעשות תרגיל כי ראו מישהו אחר עושה אותו והאגו צף. רבים מהמקרים האלה נגמרים בפציעות איומות. גם פחד הוא לא דבר טוב - לבצע פעולה מסוימת ולפחד תוך כדי, יגרום לחוסר מחויבות ויגמור בנפילה כואבת במיוחד. עליכם להיות בביטחון בדברים שאתם עושים - לדעת שזה לרמה שלכם, שאתם מסוגלים לעשות אותם ומתחייבים אליהם. אל תיתנו לרגש להשתלט עליכם - ההר יותר חזק מאנשים עם ביטחון עצמי גבוה מדי. היו מחויבים לפעולה ודעו לפעמים גם להחליט מתי לוותר על דברים שהם לא בשבילכם כרגע.


צעד אחר צעד

מסע באלף צעדים מתחיל בצעד אחד קטן. בדיוק כך גם עם הגלישה. צעד אחר צעד אתם מתקדמים ברמה. אל תנסו לעלות 5 רמות במכה, זה מעמיד אתכם סיכון אדיר. עשו את תרגילי הבסיס עד למצב שאתם מבינים כיצד לעשות אותם בצורה טובה ורק אז התקדמו לשלב הבא. הדבר יאפשר לכם לבנות בסיס טוב ומעליו לייצר שכבות חזקות של גלישה. ניסיון לעלות בכמה רמות יגרום לכם לאמץ הרגלים שיהיה קשה מאוד להיפטר מהם בשלב מאוחר יותר. התחילו לאט, לימדו את התנועות ולאט לאט הגדילו את האתגר. לעיתים קרובות יש קושי לאנשים לפרק משימה לחלקים קטנים יותר ולדעת למדרג ולכן הדרכה במקרה הזה היא מאוד מומלצת.


חוק הסוף

היזהרו מהסוף. סוף המסלול, סוף היום, סוף החופשה, סוף העונה. בזמנים האלה אנחנו תמיד נוטים להקל ראש, לזלזל, או אפילו לנסות להספיק או לעשות את התרגיל החדש. אל תתפתו לזה. מעבר לעובדה שהזמנים האלה הם הגרועים ביותר ללמידה - הסיכון בפציעה בהם גדול הרבה יותר! ותרו על התרגיל האחרון, ותרו על המסלול גלישה האחרון כשאתם מרגישים עייפות והתנאים לא משהו, ותרו על לנצל כל דקה בסוף החופשה שלכם. כ90% מהפציעות קורות בחוק הסוף בגלל העובדות האלה. הישמרו מהסכנה של הסוף והיו מודעים אליו. התועלת מלעשות עוד משהו קטן בסוף החופשה הוא לא משמעותי לעומת שמירה על עצמכם שלמים. 2 הפציעות שעברתי היו ביום האחרון בסוף החופשה בשעתיים האחרונות של היום. היזהרו מכך.


מצב גופני

שימרו על מצב גופני ראוי - בצעו אימונים מתאימים לפני חופשת הסקי שלכם - חזקו את שרירים הרגליים כראוי וגם את המצב הגופני הכללי. עשו חימום לפני יום הגלישה ומתיחות בסוף יום הגלישה שלכם. הקשיבו לגוף - במידה וכואב לכם משהו בגוף, דעו להיזהר ולשמור עליו יותר. שימו לב לפציעות קודמות שהיו לכם וקחו אותם בחשבון במהלך הגלישה.


הדרכה

הדרכה היא הדרך שלנו לקבל דמות מנוסה יותר מאיתנו שיכולה לעזור לנו להתקדם בצעדים לקראת המטרה שלנו. מדריך טוב ידע לזהות את הרמה שלנו, לתת לנו את העצות החשובות ביותר, ימקד אותנו בדברים העיקריים שעלינו להתאמן עליהם, יתן לנו תרגילים ספציפים ויעשה הכל כדי לעזור לנו לעלות ברמה בצורה בטוחה. מדריך יודע לקחת אתכם מנקודה A לנקודה B , הוא מבין את הדרך לשם כי הוא כבר עבר אותה והוא ידע לסייע לכם להגיע אליה גם. הוא ידע לפרק לכם את המשימה למשימות קטנות יותר, כדי שתוכלו להתאמן עליהן בצורה בטוחה והוא יוכל לתת לכם פידבק מהצד - דבר שאנחנו לא באמת יכולים לעשות בצורה עצמאית. חשוב לציין שמדריכים לא טובים הם חסרי ערך לתהליך ולכן רצוי למצוא מדריך שיוכל לספק לנו את מה שאנחנו צריכים. ניסיונות לבצע פעולות מסוכנות ללא הדרכה מעלה משמעותית את הסיכוי שלנו לפציעה.


מיגון

מיגון מתאים יעזור לנו לרכך נפילות ויכול לסייע לנו במזעור הנזק לפציעה או לעיתים למנוע אותה. בבסיס המיגון נמצא הקסדה שהיא בגדר חובה אך קיימים עוד מיגונים למשל מגני שורש כף היד לסנובורדרים הוא דבר מומלץ מאוד. קיימים גם מגני ברכיים, מגגני מרפקים, מגני גב, חזה וישבן. על המיגון להיות במידות הנכונות ומחומרים איכותיים מספיק כדי להיות אפקטיבי.


סיכום

גלישה זה ספורט מסוכן שכולל בתוכו פציעות רבות. ניתן לצמצם בו משמעותית את הסיכון אם נקדיש את תשומת הלב שלנו לחוקים הנ"ל. אל תזלזלו בהם ותמיד תתחשבו בהם בעת הגלישה שלכם. זאת הדרך שלכם להימנע מפציעה בסקי. שתהיה לכם חופשה טובה ובטוחה.

137 צפיות0 תגובות

פוסטים אחרונים

הצג הכול

Comments


מדריך סנובורד

סקי פרופסור - אתר הסקי והסנובורד הרשמי של ישראל

כל המידע שאתם זקוקים לו בעולם הסקי והסנובורד. לרשותכם מדריכי סקי ומדריכי סנובורד מנוסים שיעשו הכל כדי שתוכלו להיות הגולשים שתמיד חלמתם להיות.

  • Bottom Ski Professor Facebook
  • Bottom Ski Professor Instagram
  • Bottom Ski Professor Whatsapp

© 2023 by Ski Professor.

bottom of page